top of page

KUTATÁS: MOZGÁS NÉLKÜL LEÉPÜL AZ AGY [+VIDEÓ]

Unásig ismertek az "ép testben ép lélek" típusú mondások, de pont ezért igazak. Egy biztos: nem lehet egészséges a lelked és nem működik megfelelően az agyad sem, ha elhanyagolod a tested! Ha mozogsz, azzal örömhormonokat termelsz. Lefoglalod magad és addig sem stresszelsz a napi dolgokon. Egy kutatás ráadásul kimutatta: ha mozgás helyett tévézel vagy punnyadsz, azzal az agyad is leépül. Erről beszélgettünk a Duna tv adásában.


F. Takács István mozgásról és aktív életről a Duna tv Almárium adásában

A beszélgetés minden korosztálynak szól. De az idősebbekről külön beszéltünk, mert egy nyugdíjasnál nagyon nem mindegy, hogy lefoglalja-e magát hasznos feladatokkal vagy elhagyja magát és korán leépül – testileg is és lelkileg is. És aki olvasni is szeret, annak hoztam pár tudományos eredményt is.

Kutatás: a punnyadás rossz az agynak


Egy friss kutatás megmérte, milyen aktivitások teszik a legjobbat az agynak. 4500 embert vontak be a kutatásba, egy héten át mérték az aktivitásaikat, aztán a rövidtávú memóriájukat és a problémamegoldó készségüket ellenőrizték.A University College London szerint az eredmények egyértelművé tették a következőt:

már napi 6-9 perc energikus mozgással töltött idő is magasabb kognitív pontszámhozt juttatta az önkénteseket azokhoz képest, akik ülő, alvó vagy mérsékelt fizikai aktivitást végeztek.

A tanulmány szerint napi 10 perc testmozgás javította a résztvevők munkamemóriáját, azon belül is kifejezetten jót tett a tervezési és a szervezési képességeknek. Mérsékelt fizikai aktivitásnak a gyors gyaloglás, a kerékpározás vagy a lépcsőn fel-le futás számított. Erőteljesnek pedig az, ami felgyorsítja a szívverést: például az aerobic, a futás vagy az úszás.

A kognitív javulás ilyen rövid idő alatt persze szerény volt, de kiderült: minél több időt tölt valaki dinamikus edzéssel, úgy nőnek a mozgás előnyei. Mivel nem figyelték meg éveken át a résztvevőket, elképzelhető, hogy ők egyébként is magasabb kognitív pontszámokat értek volna el, de azt is alá kell húzni, hogy a mindennapi rutinba bevezetett minimális változtatások is nagy eredményeket hozhatnak.


Rossz hír: a kutatás szerint ha több időt töltünk alvással vagy üléssel, esetleg épp csak hogy mozgunk, az negatív hatást gyakorol az agyunkra.

A tanulmány szerint a kogníció 1-2 százalékkal romlott, miután a mérsékelt vagy erőteljes fizikai aktivitás egyenértékű részét 8 perc ülő testmozgással, 6 perc üléssel vagy 7 perc alvással helyettesítették. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy szervezetünknek kevés az, ha alszunk: jó minőségű alvásra van szüksége ahhoz, hogy agyunk csúcsteljesítményt tudjon nyújtani.


Az alvás kognitív teljesítményt befolyásoló képességére vonatkozó bizonyítékok erősek, de két fontos dolgot is figyelembe kell venni. Egyrészt: a túlalvás összefüggésbe hozható a rosszabb kognitív teljesítménnyel. Másrészt: az alvás minősége fontosabb, mint az időtartam, az alvásminőséget pedig nem lehet műszerekkel mérni.

Kulcskérdés: időskor aktívan

A fizikailag aktív és fitt életmód minden életkorban sokat tesz a jó életminőségért! Az persze változó az, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgás kell ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradjunk.Az ausztrál egészségügyi minisztérium például külön útmutatóban tett közzé javaslatokat a 65 év feletti korosztály számára. Azt tanácsolják, hogy függetlenül az életkortól, a testsúlytól és az egészségi állapotunktól minden nap tegyünk valamit az egészségünkért.

Ideálisnak azt tartják, ha minden nap legalább 30 percet fordítunk arra, hogy valamilyen fizikai aktivitást végezzünk.

Idősek esetében a napi aktivitás az időseknél – szerencsés esetben – többféle tevékenységből adódik össze. Ezek együttvéve segítik az állóképességet, szinten tartják vagy növelik az izomerőt, az egyensúlyt és a hajlékonyságot. Akár gondozók vagy hozzátartozók vagyunk, akár mi magunk élünk Alzheimer-kórral vagy demenciával, megfontolandó beépíteni a könnyű testgyakorlást a napi rutinba. A felejtek.hu oldalt minden ilyen betegnek jó szívvel ajánlom. Ezen a linken olyan magyar nyelvű tornás videókat szedtek össze, amelyeket idősebbeknek is ajánlanak. Az ausztrál szakemberek azokról sem feledkeztek meg, akik egész életükben sportosak voltak. Nekik azt tanácsolják, hogy nyugodtan folytassák idős korban is a számukra élvezetes testmozgást, de persze ügyeljenek arra, hogy az továbbra se okozzon sérülést és ne legyen veszélyes az egészségükre.


F. Takács István

pszichológus | egyetemi oktató


 

Comentários


POSZTOK

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • SoundCloud - Black Circle
bottom of page