top of page

HÚSVÉT, CSALÁD, STRESSZ...? [+VIDEÓ]

Az ember nem véletlen találta ki az ünnepeket. Ezek az alkalmak segítenek kilépni a mindennapokból, lehetőséget nyújtanak számunkra arra, hogy kicsit megálljunk és megpihenjünk. De talán még ennél is fontosabb, hogy a különböző ünnepekhez kapcsolódó rituáléknak közösségformáló és identitásképző erejük van. Közösségformáló, mert a közös szokások összekötnek bennünket, és identitásképző, mert ezekből a szokásokból az egyén is meghatározhatja saját magát. De hogy is áll ezekkel a 21. század embere? Úgyanúgy ünnepelünk, mint régen? És van még üzenete a Húsvétnak napjainkban is?


F. Takács István a húsvétról beszélt a Duna tévében

Többek között azért szeretem nagyon a pszichológiát, mert tényleg mindenhol ott van. Nemcsak a hétköznapok örömeiben és nehézségeiben, de az ünnepeket izgalmában is!


Hála és megbocsátás

Akár vallásosak vagyunk, akár nem, gondolkodásmódunkat meghatározza az a kultúra és társadalom, amiben nevelkedtünk. Ezek alapján mit tanít nekünk a húsvéti ünnep: a megbocsátás és a hála fontosságát. Mindkettő olyan pszichés tevékenység, amelyet alaposan megvizsgáltak már a kutatók. Arra a következtetésre jutottak, hogy mindkettő csökkenti a stressz és a szorongás mértékét. A tudományos eredmények szerint a hála érzése során nő a paraszimpatikus idegrendszer aktivitása és több oxitocin nevű hormon szabadul fel a szervezetben. Az eredmény hasonló: megnyugszunk, örömöt és megnyugvást fogunk érezni.


A megbocsátás nemcsak érzelmi, hanem kognitív folyamat is.

A megbocsátás során feldolgozzuk a velünk történt eseményeket. Sokan azt gondolják, a megbocsátás folyamata során alárendeljük magunkat a másiknak. Az igazság azonban pont az ellenkezője. Őszintén megbocsátani azok tudnak, akiknek az önbecsülése magas. Megfelelő szintű önbizalom birtokában tudjuk kijelenteni azt, hogy félre tudom tenni a saját igazam fontosságát, és nem élem meg státusz vagy identitásvesztésként azt, ha a másiknak azt tudom mondani: nem értek veled egyet, de megértem az álláspontodat, megértem, miért cselekedtél úgy.

Szerintem az egy ideális világ, ahol az emberek tudnak egymással vitatkozni, nem akarják feltétlenül meggyőzni egymást a saját igazukról, és pont ebben a sokféleségben tudnak egymást elfogadva izgalmas és színes közösséget alkotni.

A hála megélésének fontosságát szintén régóta hangsúlyozza a tudomány. A kognitív irányú terápiák nem véletlenül alkalmazzák a naplózás módszerét. Szerintem ezt sokan ismerik. Egyszerűen arról van szó, hogy a hálanapló vezetése közben minden nap végiggondoljuk, milyen pozitív dolog történt velünk aznap.Tudom, ilyenkor a legtöbben mosolyognak, és arra gondolnak, mit segít rajtam, ha kierőszakolok magamból valami pozitív élményt, mondjuk, hogy éppen aznap sütött a nap. De a módszer ereje éppen ebben rejlik. Ne azt várjuk a naplóírástól, hogy a napsütésnek is örülni fogunk majd. A naplózás a gondolkodásmódunkat fogja formálni. Ha minden nap keresünk legalább egy pozitív élményt, a gondolkodásmódunknak szükségszerűen meg fog változni a fókusza: egyre gyakrabban fogja észrevenni a jó dolgokat. Egy idő után olyan rutin lesz ez, amihez már naplózni sem kell.


Egyre nehezebb (együtt) ünnepelni?


Arról már többször írtam, hogy az ünnepek lelkileg megterhelő események. A családi összejöveteleken szükségszerűen kerülnek felszínre konfliktusok. A statisztikák azt mutatják, az emberek egyre nagyobb aggodalommal és egyre ritkábban ünnepelnek közösen. A kutatások szerint

éppen azért, hogy ezeket a feszültséggel teli konfliktusos helyzeteket elkerüljék...

Milyen érdekes! Az ünnepeket pont azért találtuk ki, hogy közelebb hozza az embereket egymáshoz. A legfontosabb az, hogy ne dugjuk homokba a fejünket! Ismerjük fel, ha a szeretetkapcsolataink nem tökéletesek. Tegyük fel magunknak a kérdést: mit szeretnénk kezdeni ezekkel a döcögősen működő viszonyokkal? Keressük meg a legmegfelelőbb polcot, ahová ezeket a kapcsolatokat elhelyezzük. Hogy ez a polc hol van és mi a neve, azt csak mi tudhatjuk. Őszinteség és bátorság. Menni fog!F. Takács István

pszichológus | egyetemi oktató


 

Commentaires


POSZTOK

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • SoundCloud - Black Circle
bottom of page