VÁLJAK VAGY MARADJAK?

Az ember alapvető igénye az, hogy visszajelzést, megerősítést kapjon a társától. Szerintem egy kapcsolat akkor ér véget, ha már nem vagyunk kíváncsiak a másikra. Erről beszélgettünk a Ridikül című műsorban.RIDIKÜL: Mi az egészséges reakció, ha a párunk elénk áll azzal, hogy el szeretne válni?

Azt gondolom, hogy ha valakit hidegzuhanyként ér a partnerének a szakítási szándéka, az nagyon más moziban ült eddig, nem abban a párkapcsolatban. A kapcsolat megromlásának számtalan előjele van. És az meg már pszichológiai közhely, hogy egy párkapcsolat menedzseléséhez két ember kell. Ha elromlik, azt két ember rontotta el.

Cikk az adásról ezen a linken!

RIDIKÜL: Mit gondolsz, meg kell menteni egy kapcsolatot, mielőtt válásra kerülne a sor?

– Popper Péter mondja azt az egyik előadásában, hogy ő 5 év után mindenkit arra kényszerítene, hogy szükségszerűen erősítse meg a házassági szándékát, ha ezt nem teszi meg, kötelező lenne elválni. Ennek a gondolatnak szerintem számos oka van. Egyrészt egészen egyszerűen úgy vagyunk mi emberek kódolva, hogy 2-3 év után új partner után szeretnénk nézni. Egyrészt nagyjából ennyi idő alatt cseng le az agyban azoknak a molekuláknak a mennyisége, amelyek az elvakult szerelemért felelősek. Ennyi idő után kezdjük a partnerünket reálisan látni. Másrészt az embercsecsemő ekkorra nő meg annyira, hogy már nem igényli mindkét szülő gondolkodását. Vagyis nincs szükség további monogám kapcsolatra a szülők között.

Ha előáll ez a helyzet, ha elszáll a biokémiai köd a szemünk elől, nehéz helyzet előtt állunk. Ekkor érdemes megtalálni a pároknak azokat a célokat és érzéseket, amelyek hosszú távon összekötik őket. Ezt amúgy egy generációs jelenségnek is látom: ma a fiatalok sokkal könnyebben mondják ki azt, hogy nem folytatják tovább együtt. Hogy régen kompromisszumkészebbek voltak az emberek vagy ma őszintébbek? Ezt nem tudom.

RIDIKÜL: Mikor lehet megoldás a válás?


– Amikor már nem vagyunk kíváncsiak a másikra. Amikor már nincs bennünk érdeklődés és vágy arra, hogy a másiknak odaadó gesztusokat tegyünk. Az emberek folyamatosan vágynak arra, hogy a társuk növelje az önbecsülésüket. Ennek legegyszerűbb módja egy egyszerű kérdés. Ezzel egész egyszerűen le lehet venni a másikat a lábáról. Ezt viszont csak őszintén érdemes csinálni. Például nem érdemes a dicséretet kierőszakolni a másiktól, mert akkor pont az őszinteség fog elveszni a dologból. Pont ezért gondolom, hogy a hosszú távú kapcsolat egyik titka