top of page

SZENVEDÉLLYEL ÉLJ! [+VIDEÓ]

Ha valamit nem igazán szívből csinálunk, nincs egyfajta belső hajtás, ami folyamatosan előre és előre vinne , akkor valami baj van. Az M2 Petőfi TV utánajárt, hogyan őrizhető meg az a bizonyos belső tűz!

Hogy tarthat lendületben a munkád? Milyen az, mikor a munkád a hobbid? Milyen az, mikor a szenvedélyednek élsz? Milyen érzés állandó flow-ban élni? És hogyan lehet? Koltay Anna, Szeleczky Ádám, Gianni és F. Takács István tudja a választ! A Flow élmény fogalmát a világhírű magyar pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály vezette be a pszichológia tudományába. Nevéhez fűződik a "tökéletes élmény" pszichológiája. 30 éven át kutatta, hogy milyen feltétele kellenek ahhoz, hogy az ember élvezze, amit csinál.

Csíkszentmihályi professzor egy kötetbe gyűjtve – a nagyközönség számára is érthető receptet adva – 1990-ben publikálta kutatási eredményeit. A Flow atyja azóta több interjúban is elmondta, hogyan jött rá a boldogság titkára!

Maga a flow fogalma egyébként – más néven ugyan, de évezredek óta ismert. A kínai taoista bölcsek az ókorban "jü"-nek hívták ezt az érzést – amely pontosan azt jelenti, mint a flow: lebegés, áramlás. Van, akinek elég az áramlás eléréséhez egy finom étel elkészítése.


Flow az, mikor a tevékenység annyira magával ragad, hogy kiemel térből és időből. Ilyenkor egyáltalán nem fáradsz el, sőt, inkább hanem feltöltődsz, annak ellenére, hogy órákon át tulajdonképpen: dolgozol. Koltay Annát pl. tévézés, a kultúra és a zene teszi flow-ba. És nem az számít, hogy min dolgozol épp, ha szenvedélyesen teszed, az örömérzet jelentkezni fog. Az agyban a flow-élmény a dopaminrendszerrel áll kapcsolatban. Azért tudunk rákattanni egy-egy kedvelt tevékenységre, mert tkp. rászokunk a dopaminra.

F. Takács István pszichológus | vezető coach

Comments


POSZTOK

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • SoundCloud - Black Circle
bottom of page