STRESSZKUTATÁS: TÉNYLEG FORR AZ AGYVIZÜNK? [VIDEÓ!]

Szenzációs eredményre jutottak a magyar kutatók. Azonosították azt az agyi folyamatot, amely a tartós stresszhatásért felel. Az eredmények alapján új értelmet nyer a mondás: „felforr az agyvizem”. Bár a kutatók szerint hőmérsékletemelkedésről nincs szó, de úgy tűnik, hogy stresszhelyzetben tényleg történik valami az agyvízzel!

Előtte és utána


Eddig két fő agyi stresszmechanizmust ismertek a kutatók. Mindkettő elindításáért a hipotalamuszban található idegsejtek a felelősek.


[ 1. ] hormonális út


Az egyik út: a stressz a véráramon keresztül, a mellékveséből szabadít fel hormonokat, pár másodperccel a stresszhatás után. Ezt már ismerték a kutatók!


[ 2. ] idegi út


A másik út: a másodperc törtrésze alatt, közvetlen idegi összeköttetés alakul ki a viselkedésünket döntően kialakító úgynevezett prefrontális kéreg felé. Ezt is ismerték a kutatók!


[ 3. ] idegi / agyvizi út


A harmadik út: ez az, amit a magyar agykutatók felfedeztek! Azt írják: az idegsejtek egy harmadik úton is képesek stresszreakciót kiváltani, de ezek hatása jóval később jelentkezik és tartós. Ez az új mechanizmus az agyvízen keresztül zajlik. Azt írják: a veszély / stressz fellépése után több tízperces késéssel aktiválódik az az agyi terület, amely a stresszre adott válaszért és a viselkedés kialakításáért felelős.

F. Takács István a Petőfi TV-n: itt a videó, de a cikk is folytatódik!