top of page

STRESSZKÖRKÉP: A FIATALOK PARÁZNAK A LEGJOBBAN

A magyarok többsége stresszes! Négyből három ember érzi úgy, hogy feszült a mindennapokban. Főleg a fiatalok paráznak: a 20 és 29 év közöttiek között szinte mindenki azt mondja, hogy nagy a nyomás! Na, de mi a megoldás?

Mitől paráznak a huszonévesek? Ki mennyire stresszes? És mi a megoldás? Erről a Petőfi TV készített riportot, a műsorban aztán F. Takács Istvánnal elemezték a helyzetet. Itt a videó, de a cikk is folytatódik, hasznos tippekkel.

Stresszes a magyar

A magyarok 61%-a gyakran stresszes, 13% pedig rendszeresen tapasztal szorongásos tüneteket. Ez 2017-ben derült ki egy magyar felmérésőből. A számokból látszik az is, hogy a magyaroknak csak a negyede éli feszültségmentesen az életét. Érdekesség: a fiatalok vannak kitéve a legnagyobb terhelésnek. Legalábbis ők maguk így látják.

Sokan mondják, hogy a kávé és a cigaretta stresszmentesíti az életüket. Az emberek 80%-a kávézik, 65% pedig dohányzik Magyarországon. Azt mondják: kávéval és cigivel könnyebb levezetni a stresszt. Pedig NEM ez a jó a megoldás! Mutatunk néhány egészséges tippet!


№ 1. Láss pozitívan


A bizonyos pohár esete, amely félig üres vagy félig tele van. A pozitív gondolkodás ott kezdődik, hogy a pohár bizon tele van félig! Tipp: játszd azt, hogy minden szituációban megkereset a jót, ami előre visz és hasznos neked.

№ 2. Ne vállald túl magad

Karrier, magánélet, üzlet. Mindenkinek van olyan sorozata, aminek a végén azt mondja: de jó, hogy vége! Tipp: jó tervezéssel ügyesen csökkenthető a zsufolt időszak.

№ 3. Mozogj rendszeresen

A WHO heti 150 perc testmozgást javasol az egészséges életmódhoz. Ezt a magyaroknak csak a 12%-a éri el. Vagyis tízből kilenc olvasó nem mozog eleget. Tipp: sétáltass kutyát, kocogj a rakparton vagy edzőtermezz a barátaiddal!

№ 4. Szánj időt magadra

Találd meg az énidőket az életben. Szinte biztos, hogy most is van jó pár, csak átsiklasz fölöttük. Tipp: amikor teleengeded a kádat fürdővízzel, gyújts pár mécsest és relaxálj! Amikor belépsz a vízbe, mondd ki hangosan: ez most az én időm!

№ 5. Töltődj a barátaidból

Sokan hajlamosa arra pazarolni az értékes idejüket, ami vagy aki nem érdemli meg. Ezzel az ürüggyel pedig elhajtják maguk mellől azokat az embereket, akik feltöltenék. Tipp: adj időt a barátaidnak és engedd, hogy feltöltsenek!

F. Takács István pszichológus | vezető coach

Comments


POSZTOK

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • SoundCloud - Black Circle
bottom of page