top of page

NYARALÁS: KELL A SZOCIÁLIS DETOX [+2VIDEÓ]

Sok inger ér minket egy nap alatt, és fontos, hogy tudjunk egyedül lenni – mondta a Reggeliben F. Takács István pszichológus, aki úgy fogalmazott: a nyaralás nem más, mint szociális detox. Persze kérdés, hogy meg tudjuk-e élni ezt a méregtelenítést, át tudunk-e állni agyban a pihenésre és el tudjuk-e engedni az otthoni dolgokat. Két videót hoztam: az egyikben a szinglinyaralást, a másikban a stresszes utazást elemezzük. És írtam ezekhez egy kis használati útmutatót is. Jó nyarat!

F. Takács István: nyaralás egyedül RTL | Reggeli | 2023. 05. 31.

Szerintem sokan még mindig furán néznek arra, aki egyedül utazik el valahová pihenni. Pedig fontos önismereti feladat lehet az egyfős nyaralás. A személyiségfejlődési lehetőség mellett pedig remek problémamegoldó teszt az is, amikor mindent egyedül kell elintézni. A szakember szerint ilyenkor az ember választ kaphat arra: tud-e egyedül rendelni külföldön, vagy meg tudja-e oldani, ha probléma van a szálláson. Az RTL reggeli műsorában arról is szó volt, hogy mitől lesz más egy egyedül eltöltött nyaralás, mint például egy össznépi családi vakáció. Mindkettőnek megvannak a maga belső szabályai és mindkettőben máshogyan viselkedünk mi magunk is.

Szociális detox

Ez lenne a legfontosabb része a nyárnak és a kikapcsolódásnak: a szociális detox. Vagyis tudnunk kell / kellene "lejönni" a szokásos mindennapi életünkről és átélni azt, ami nem mindennapi. A víz, a napozás, a szállás vagy az étkezések mind új élményt nyújtanak, függetlenül az ártól és a minőségtől. Hiszen ezek mindegyike más, mint a mindennapokban otthon. Ezeket kellene tudnunk megélni és megragadni egy nyaralásban, egyedül utazunk vagy családosan, ez szinte mindegy is.

Nyaralás = stressz?


Tervezés, szállásfoglalás, jegyvásárlás – sokaknak már ezek is szorongást okozhatnak. Nem mindegy, mennyi költőpénzünk van, mi kerül a bőröndbe és hogyan szervezzük meg az útvonalat.

Nyaralás előtt és után a fő stresszfaktor a munkahely. Szabadságot kell kivenni, beosztást kell készíteni, családi feladatokat kell átszervezni. Már a pluszszervezés és a priorizálás is sokaknak stresszes. Ráadásul rengetegen csak úgy tudják megoldani a nyaralást, ha előtte vagy utána többet dolgoznak.

Aki eljutott a cikknek eddig a pontjáig és érdekli a nyaralás pszichológiai háttere, annak nagyon ajánlom ezt a videót is. Sokak rémálmáról beszélgettünk: a stresszes nyaralásról!

F. Takács István: stresszes vakáció Duna tv | Nyár 22 | 2022. 08. 10.

Szükség van néhány napra az átálláshoz. Vagyis a nyaralás első két napja és a visszaút előtti két nap is stresszes lehet. Magyarul, ha valaki egy hétre utazik el, az jószerivel csak a középső 3 napon tud igazán leereszteni. Persze ez is egyénfüggő, sokaknak még több kell az átálláshoz. Ráadásul sokan folyamatosan teljesíteni akarnak. Van, hogy már az utazás alatt nézegetik az emaileket és már azt tervezik, hogyan és mit teljesítsenek majd a munkahelyükön a pihenés után.

Felmérés: az utazás is nyomás

Egy felmérés szerint az amerikaiak kétharmada akkora nyomást érez a nyaralás alatt, hogy közben nem igazán tudja jól érezni magát. A legtöbben amiatt aggódnak, hogy nem lesznek képesek elkerülni a turistacsapdákat és nem a lehető legjobb helyszíneket választják. És persze a családok pénzügyi helyzet is befolyásolja a nyaraláshoz való hozzáállást.

Nem túl szerencsés a túltervezés sem, amikor mindent meg akarunk nézni, hogy kihasználjuk az időt. Ehelyett a szakemberek inkább azt javasolják: egyszerűen csak érezzük jól magunkat és igyekezzünk megélni a pillanatokat. Hol volt a legfinomabb kávé? Mit éreztünk a talpunkkal, amikor először besétáltunk a vízbe? Milyen állaga és íze volt az első ottani ebédnek? Igyekezzünk ezekre a pillanatokra emlékezni és ezeket megélni.

F. Takács István

pszichológus | egyetemi oktató


 

Kommentare


POSZTOK

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • SoundCloud - Black Circle
bottom of page