top of page

FARSANG: STRESSZCSÖKKENTŐ ÁLARCBA BÚJNI? [+VIDEÓ]

A beöltözésnek pszichés aktusa van, ilyenkor legálisan magunkra húzhatunk egy idegen identitást – fogalmazott F. Takács István a Duna műsorában. Szerinte a farsang és a jelmezes alkalmak is arról szólnak, hogy ilyenkor a saját énünket letehetjük. A pszichológus szerint ez egyfajta menekülés is lehet a mindennapokól, amikor a jelmeznek feszültségoldó szerepe van.

Két dolog jön:

  1. Videó, amelyben erről beszélgetünk

  2. F. Takács István új cikke, benne tippekkel

F. Takács István: a saját álarcainkról Duna | Család-barát | 2024. január 26.


Egy királylány, Darth Vader vagy egy múmia. Furcsa lények ezek. De egy évben egyszer, még ha csak rövid időre is, bármelyiknek a bőrébe belebújhatunk: farsangkor. Minden ünnep alkalmas arra, hogy egy kicsit kilépjünk a hétköznapokból. A farsangi időszak azért különleges, mert ilyenkor bármilyen lény, mesebeli alak vagy filmsztár

identitását legálisan magunkra ölthetjük.

Ennek miért lehet jótékony hatása a pszichénkre? Miért csökkentheti a jelmezes buli a stresszt? Nézzük!

A jelmez varázsa


Amikor álarcot húzunk, vagy jelmezbe öltözünk, a választott karakter teljes identitását magunkra vehetjük. Ez a szimbolikus átalakulás azt is jelenti, hogy konfliktusainkat, nehézségeinket is egy időre elengedhetjük. Jung elmélete szerint minden ember személyiségében van egy olyan rész, amelynek az a feladata, hogy az én megfelelő módon alkalmazkodjon a külvilághoz. Felfogása szerint viszont az egyén világának van egy olyan része is, amely sosem mutatható meg igazán. Elsősorban azért, mert a személy egészleges működését valamilyen okból zavarná. Az elmélet azt is mondja, hogy ennek a komponensnek is olykor felszínre kell törnie. Ezt a folyamatot élhetjük meg akkor, amikor jelmezt húzunk magunkra.

A bennünk élő, ki nem mondott énrészek kapnak ilyenkor szelepet.

Például a királylányban a meg nem élt nő, a gonosz varázslóban az eltiltott agresszió, Pókemberben meg a világot megmenteni képes szuperhős vágya ölthet testet. Milyen jó is ezt kicsit megélni!


Jelmez = játék


Jelmezben szükségszerűen gyerekek leszünk újra. És gondoljunk bele! A gyerekeknek nem kell ahhoz egy farsangi bál, hogy játék közben azok legyenek, akik csak szeretnének. Elég egy fakanál ahhoz, hogy varázslókká váljanak, vagy egy fehér lepedő, hogy egy pillanat alatt orvosok legyenek. A gyermekek különböző típusú játékainak a szerepe sokrétű. Már a kétéves kisgyerekek is játszanak úgynevezett mintha-játékokat. Ezeknek az a lényege, hogy különböző szerepeket magukra öltenek és elkezdik utánozni azokat a karaktereket. Ezek a játékok tele vannak mindenféle kitalált szereplőkkel, és az életkor előrehaladtával egyre több társas helyzet jelenik meg bennük. A gyerekek osztják ki a szerepeket, határozzák meg a szabályokat. Így képezik le a körülöttük lévő világot és próbálgatják ki magukat benne, mindezt a játék nyújtotta biztonságos keretek között.

Ezeknek a játékoknak gyakran feszültségoldó szerepük is van.

Amikor egy kisgyerek egy toll segítségével szurit ad a plüsskutyájának, azt a feszültséget igyekszik feldolgozni, amit délelőtt a kórházban átélt. A játék ebben az esetben is biztonságos teret ad annak, hogy az átélt stressz feldolgozható legyen. Működik ez a felnőtteknél is. Ráadásul egy jelmezes buli tökéletes lehetősége annak, hogy az „itt és most” helyzet felszabadító és feszültségoldó hatását megéljük.

Feszültségoldás „itt és most”

 

Sokszor hallom azt az ügyfeleimtől, hogy fáradtak, pedig az elmúlt napokban nem csináltak semmit. Sajnos a semmit sem csinálás nem feltétlenül egyenlő a pihenéssel. Szorongásaink nagy része adódik abból, hogy az emberi agy nem szereti a nem kiszámítható dolgokat. Ezért potenciális forgatókönyveket gyárt a bizonytalan jövő kiszámítására. Ebből szükségszerűen következik, hogy sokat rágódunk azon, mi lesz holnap. Ebből úgy lehet igazán kiszakadni, hogy olyan dolgokat csinálunk, amik a jelenben tartanak. Sokak számára ilyen a munka, de ezt a szerepet töltheti be egy jó hobbi, a sport, vagy egy kirándulás. És ilyen lehet egy jól sikerült álarcos bál is: félretehetjük saját énünk feszültségeit, kiélhetjük a mindennapok során tiltott érzéseinket és a buli örömében megélhetjük az itt és most felszabadító és feszültségoldó erejét.  

 

POSZTOK

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • SoundCloud - Black Circle
bottom of page