top of page

KOR-KÉP: HOGY ÖREGEDJ MÉLTÓSÁGGAL? [+VIDEÓ]

Az idő múlása nem könnyű dolog. Sokak számára egy-egy születésnap az ünneplésen túl arról is szól: sajnos telik az idő. Pláne, ha egyre több X van mögöttünk. De mitől függ az, hogyan éljük meg az aktuális életkorunkat? Mi határozza meg azt, hogy elégedettek vagyunk-e az életünkkel? Nézzünk erre néhány választ!

Két dolog jön:

  1. Beszélgetés az öregedés elfogadásáról

  2. F. Takács István új cikke a témáról

  3. Egy korábbi rádióinterjú az életkorról


F. Takács István: az öregedésről Duna | Almárium | 2024. február 22.


Egyrészt, az ember életében szakaszok vannak. Ezekben a szakaszokban különböző feladatokkal találkozunk, ha úgy tetszik, különböző krízisekbe kerülünk. Ezeket a kríziseket meg kell oldanunk. Ilyen feladat például serdülőkorban az identitás kialakítása, felnőtt korunkban az intim kapcsolatok létesítése, később a produktivitás, nemcsak a családban, hanem a munkában is.


Természetesen, ezek a szakaszhatások nagyban lehetnek egyéniek, és újabban azt látjuk, korfüggőek is. Gondoljunk csak arra, hogy egyre jobban tolódik ki a gyermekvállalás és az önálló életkezdés startpontja. Mindenesetre, ha ezekre az aktuális életfeladatokra van megoldásunk, nyereséggel fogjuk zárni az adott szakaszt, és ezzel a gyarapodással léphetünk be a következőbe. Ideális esetben idős korunkban azt fogjuk látni, hogy egészen rendben volt az életünk, így a megelégedettség, bölcsesség állapotában élhetjük meg életünk utolsó időszakát.


Face app / eredeti fotó: Selmeczi András


A saját magunkról alkotott kép alapja csecsemő és gyermekkorunkban alakul ki. Mindenki ugyanazokkal az igényekkel jön világra!


Ilyen a biztonságos kötődés, az autonómia és énazonosság, az érzelmek szabad kifejezése, a spontán játék, és a határok megtanulása.

Ezeket az igényeket a szülők és a tágabb környezet elégíti ki. Gyakran azonban ezeket az igényeket a közvetlen környezetünk nem elégíti ki megfelelően.


Ennek következtében sérül az énképünk és az önbecsülésünk és az élet nehézségeivel szemben működtetett megküzdési stratégiáink sem a legmegfelelőbbek. Ebből következik, hogy a fenti szakaszokat nem mindig tudjuk a legmegfelelőbben megoldani.

 

Mit tehetünk?

➜ Figyeljük meg, mik azok a dolgok az életben, amik zavarnak! ➜ Vegyük észre a visszatérő, mintázatszerű rendellenességeket! ➜ Tegyük fel magunknak a kérdést, vajon ezek honnan jönnek?

A rosszul működő mintázatok megjavíthatóak. Bármilyen életszakaszban. Természetesen, ezt egyedül nem könnyű csinálni. Ekkor léphet be egy szakember, akinek segítségével a működő sémáink felismerhetőek és módosíthatóak.  Erről hamarosan részletesebben is írni fogok!

 

Van más válasz is?


Amikor ezt a cikket írtam, akkor töltöttem be a 40. életévemet. Évekkel ezelőtt még tartottam ettől az időszaktól, aztán megbarátkoztam vele. A lényeg: saját tapasztalatból is mondom, hogy van néhány egyszerű dolog, amire érdemes figyelnük a korunk kapcsán:

➜ Életcélok

Minden életkorban legyenek céljaink! Az emberi lét ugyanis nem működik cél és értelem nélkül. Ez különösen évényes az idősebb korra.

➜ Társas kapcsolatok

Figyeljünk oda a társas kapcsolatainkra, ápoljuk a barátságokat. Társak között sokkal könnyebb megküzdeni a nehézségekkel.

➜ Igényeim

Isemerjük meg azt, nekünk mi a fontos. Tudjuk, mik a saját igényeink és merjük is azokat kommunikálni!

➜ Távolságtartás

Kezeljük kellő kritikával azt, hogy a világ mit gondol arról, hogyan kellene jól élnünk abban az adott életkorban, amelyben vagyunk! 

Akit további részletek is érdekelnek a témáról, annak javaslom ezt a korábbi rádióinterjút, a Sláger FM-en beszélgettünk arról, hogyan viseljük méltón az életkorunkat.

F. Takács István pszichológus | egyetemi oktató

 

Comments


POSZTOK

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • SoundCloud - Black Circle
bottom of page