top of page
 • [ RTL ]

KARÁCSONY: KIT VERNEK ÁT KÖNNYEN? [+2VIDEÓ]

Karácsony előtt sokkal többet vásárolunk, mint máskor. És a rohanásban ilyenkor a gyanús jelekre sem annyira figyelünk. Bárkit átverhetnek online az ünnepi vásárláskor, de F. Takács István pszichológus szerint van, akit könnyebben. Segíthet-e tudatos vásárlás abban, hogy kevesebb valószínűséggel váljunk áldozattá, és hogyan dolgozzuk fel, ha átvertek?

Három dolog jön:

 1. Videó, amelyben erről beszélgetünk

 2. F. Takács István korábbi cikke a stresszes karácsonyról

 3. Egy korábbi videó a stresszes karácsonyról

F. Takács István: karácsonyi shopping RTL | Reggeli | 2023. december 12.


Karácsonyi stressz: mitől nehéz az ünnep?

Karácsonykor szeretnénk azt hinni, hogy minden emberi kapcsolatunk tökéletes. Pedig a karácsony tükör. Érzékenyebben reagálunk egymásra, intenzívebben előkerülhetnek a konfliktusaink. Nem csoda, ha stresszelünk az ünnepek előtt. De ez a stressz arra is jó, hogy döntsünk: elfogadjuk, hogy nem vagyunk jóban mindenkivel, és ez így természetes, vagy elkezdünk javítani a kapcsolatainkon.


Mindenki szeretné azt átélni, hogy igazán szeretik és ő is igazán szeret mindenkit. A szeretet ünnepe azonban pont a kapcsolataink elé állít éles tükröt. Az érzelmeink ilyenkor fokozottabbak, érzékenyebbek vagyunk mindenre és mindenkire. Vagyis a szeretet ünnepe pont a kapcsolataink elé állít éles tükröt.

Tényleg annyira tökéletesek? Tényleg felhőtlen a kapcsolatom a családommal és a barátaimmal?

Gyakran kell azt megélnünk, hogy a válasz: nem. Nem csoda tehát, hogy az ünnepek alatt fokozott stresszt élünk át, akár szomorúak, lehangoltak is lehetünk. Annak belátása azonban, hogy az emberi kapcsolataink nem biztos, hogy olyanok, amilyenek a vágyainkban élnek, fontos döntés elé állíthat bennünket: elfogadjuk ezeket a kapcsolatokat tökéletlennek, konfliktusoktól terheltnek, vagy épp ellenkezőleg, igyekszünk javítani rajtuk.


F. Takács István az RTL Reggeliben 2022. december 14-én.

Karácsony: a legritualizáltabb ünnep


Az ember életében a legtöbb ünnephez számos szokás és hagyomány kapcsolódik. Ezek azért jók, mert kapaszkodót, biztos kiindulási pontot biztosítanak az emberi gondolkodás számára. Sok szakember szerint pont ezért fontos tartani a hagyományokat. A karácsony különösen bővelkedik rítusokban. Nemcsak kulturális szinten, hanem a kisebb közösségek esetében is. Minden családnak megvan a maga szokásrendszere: ki díszíti fel a karácsonyfát, mi a pontos ünnepi menü, kinél gyűlik össze a család Szenteste. És bizony, ezek a szokások is rejtenek magukban konfliktusokat.


F. Takács István: karácsonyi stressz RTL Reggeli | 2022. december 14.


Karácsony: amikor előtör a gyermeki én


Különösen konfliktusos tud lenni a karácsony akkor, amikor két ember összeköti az életét. Ez a két ember több év szokásrendszerét, szocializációját hozza be az új kapcsolatba. Így van ez az ünnepekkel is. Komoly feszültségforrás lehet az, kinek a hagyományai fogják meghatározni az új család ünnepi menetrendjét. Különösen nehéz lehet ez azért is, mert karácsonykor kicsit mindenki visszamegy gyerekbe. Azt az élményt keressük, amit boldog gyermekként éltünk át. És így szükségszerűen fogunk foggal-körömmel ragaszkodni a származási családunk szokásaihoz.


Karácsony: mentálisan az egyik legmegterhelőbb


Több kutatás is kimutatta, hogy a karácsony az egyik legmegterhelőbb időszak az emberek életében. Nem csoda tehát, hogy az ünnepi asztalnál gyakran robbannak ki heves családi viták.

Mit tehetünk ilyenkor?

 1. Készüljünk fel lelkileg arra, hogy olyan emberekkel is fogunk találkozni, akikkel nem biztos, hogy szívesen töltünk el hosszabb időt. Nincs ezzel baj. Ahogy a cikk elején is írtam: nem minden emberi kapcsolatunk tökéletes.

 2. Ne játszmázzunk! A családi ebédeken a viszonyokat rendszerint a családi kapcsolatok hierarchiája határozza meg. Felnőttként azonban nyugodtan mondhatjuk azt magunknak, már nem gyerekként, hanem egyenrangú felnőttként szeretnénk részt venni az ünnepi asztalnál zajló beszélgetésekben: ez feltétlen egyenlőséget és transzparenciát jelent.

 3. Tároljunk be válaszokat! Előfordulhat, hogy az ünnepi összejöveteleken kellemetlen kérdéseket kapunk, és ezek a kérdések a gyenge pontjainkat találják el. Mikor mész már férjhez? Mikor jön a gyerek? Készüljünk fel ezekre, fogalmazzunk meg előre válaszokat. Ha nagyon kellemetlen a dolog, alkalmazhatjuk a fennakadt lemez technikát: finoman ismételjük meg a korábbi válaszunkat. Előbb-utóbb észre fogják venni, hogy következetesen ugyanazt a választ adjuk ugyanarra a kérdésre.


És én mit tartok a legjobbnak?


Mindenki csinálja meg a saját karácsonyát. Ahogy az neki, és a közvetlen közösségének a legjobb. Ez a munka nem mindig könnyű, és nem is mindig gyors. De megéri, mert a szeretet valóban az egyik legemberibb és legcsodálatosabb érzelem, amit megtapasztalhatunk életünk során.


F. Takács István

pszichológus | egyetemi oktató


 

Comments


POSZTOK

 • Facebook - Black Circle
 • Instagram - Black Circle
 • YouTube - Black Circle
 • SoundCloud - Black Circle
bottom of page