top of page

NYEREMÉNY: HOGY HAT RÁNK A VÁRATLAN SIKER? [+VIDEÓ]

Elvitték minden idők legmagasabb lottófőnyereményét: 6,45 milliárd forintot nyert valaki az ötöslottón február 24-én. Milliárdossá válni óriási fordulat. A Fókuszban F. Takács István pszichológussal arra kerestük a választ, hogy miért éljük meg másként a győzelem pillanatait és mitől függ, hogy tudunk-e szívből örülni a sikernek vagy a pénznek.

Két dolog jön:

  1. Videó, amiben a nyereményekről beszélgetünk

  2. F. Takács István új cikke a váratlan siker hatásairól

F. Takács István: a pénznyereményekről RTL | Fókusz | 2024. február 20.


Új lakás, nyaraló külföldön, világ körüli út, gondtalan élet. Legyünk őszinték, ezekről mindenki álmodozik. Ahogy arról is, hogy egyszer megnyeri a lottó ötöst, és minden vágya teljesülhet végre. De az is igaz, hogy egy sokmilliárdos nyeremény nem csak áldás. Sok nehézséget is jelenthet. Első hallásra az állítás szinte hihetetlen. Nézzük meg, mégis milyen problémákat okozhat egy ekkora, hirtelen jött pénzösszeg!?

Új helyzet: a teljes ismeretlenség


A legtöbb embernek a hirtelen jött sok pénz teljesen új, ismeretlen élethelyzetet teremt. Nem tudjuk, hogyan és mire érdemes elkölteni, nincs szocializációs hátterünk arra, mit lehet csinálni ennyi pénzzel. Ebben az új helyzetben szinte újra kell definiálnunk magunkat, és új életcélokat kell megfogalmazni. Ez nem könnyű folyamat, így az sem ritka, hogy a kezdeti eufórikus öröm után bénulással, lefagyással reagálnak a nyertesek.


A nyeremény új társadalmi státuszt is eredményezhet. Olyan emberekkel és társadalmi rétegekkel kerülhetünk kapcsolatba, akiket korábban nem ismertünk. Nem biztos, hogy tisztában vagyunk ennek a csoportnak a szabályaival, így ehhez is alkalmazkodnunk kell.

Új barátok léphetnek be az életünkbe, és elgondolkodhatunk azon: vajon én érdeklem vagy csak a pénzemre kíváncsi? Vagyis az új élethelyzet elszigetelődéshez is vezethet!

Sokszor látjuk azt is, hogy a nyertesek gyorsan visszaesnek az eredeti életformájukba. Ezen sem kell csodálkozni: az emberi lélek abban a világban tud jól mozogni, amit gyerekkora óta jól ismer. A pénzügyi tudatosságot is jelentős mértékben a családi mintákból hozzuk. Minden családnak megvan a maga hozzáállása a pénzhez, megvannak a stratégiái a pénzköltésre és a sprórolásra. És minden családban van valamilyen „mondás” a pénzről. Ezeket sem könnyű megváltoztatni. Még akkor sem, ha nem nyertünk a lottón.A pénz tényleg boldogít?


Örök vitatéma. A pszichológia szerint kétféle boldogság van. Az egyiket külső, pénzen megvásárolható dolgok motiválják: lakás, kocsi, ilyesmik. Ezek azok a dolgok, amelyek megszerzése érdekében dolgozunk. Érdekes tény azonban, hogy ezekhez a dolgokhoz nagyon gyorsan hozzá tudunk szokni. Vagyis, az anyagi megelégedettség küszöbét mindig fentebb fogjuk tolni. Ráadásul azt is kimutatták, hogy bizonyos összeg felett a pénz már nem boldogít igazán. Külföldi kutatásokat átszámítva, ez kb. évi húsz, harminc millió forintos bevételt jelent. Ugyanis a boldogságnak van egy másik fajtája, amit belső tényezők motiválnak:

az önismeret, a fejlődés, a célok megvalósítása és a kiegyensúlyozott kapcsolatok, a hosszú távú boldogság eléréséhez pedig ezeken érdemes dolgozni!

Ezt támasztja alá az a felmérés is, amit nyertesekkel végeztek. Azt találták, hogy a legtöbb nyertes nem azon kezdett el gondolkodni, mire is költse a pénzét és hogyan fektesse be a váratlan összeget, hanem az élet alapvető kérdésein kezdett el morfondírozni: Ki vagyok én? Miben hiszek? Mik a céljaim?

 

A pénz fontos az életünkben: úgynevezett másodlagos megerősítő. Ugyanis pénzen sok olyat meg tudunk vásárolni, ami pedig elsődleges motivációs tényezőként szerepel az életünkben: lakhatás, étel, pihenési lehetőség. Kívánom mindenkinek, hogy annyi pénze legyen, amellyel jól tud bánni, és segíti a személyes megelégedettségének megélését.


F. Takács István pszichológus | egyetemi oktató

 

Comments


POSZTOK

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • SoundCloud - Black Circle
bottom of page