top of page

SULIN KÍVÜL: TERHELJÜK-E A GYEREKET? [+VIDEÓ]

A felnőttek átlagosan heti 40 órát dolgoznak, a gyerekek viszont – iskolával, magánórákkal és edzésekkel – ennek a sokszorosát. Erről F. Takács István beszélt a Család-barátban. A pszichológus szerint a szakirodalom azt igazolja, hogy a gyerekeknek a 20-30%-a tehetséges kiemelkedően. Vagyis az átlagos képességű gyerekeket sokszor túlterhelik a szüleik. Erről beszélgettünk a Dunán.

F. Takács István: iskolakezdés Duna | Család-barát | 2023. szeptember 15.

Minden szülő a legjobb indulattal járatja pluszfoglalkozásra a gyerekét, de érdemes megnézni azt is, hogy ezt miért teszi – mondta F. Takács István. A pszichológus szerint azok a gyerekek, akik tehetségesek és terhelhetők, jól viselik a betáblázott napokat. Azt is figyelni kell azonban, hogy minden gyerek más és más. Vagyis a személyre szabott feladatokat és időbeosztást érdemes megtalálni. F. Takács István külön kiemelte, hogy nem minden második gyerek nevezhető kiemelkedően tehetségesnek. A pszichológiai és neveléstudományi szakirodalom szerint ugyanis

a gyerekek 20-30%-a tehetséges kiemelkedően, vagyis a többieket, az átlagos képességű gyerekeket sokszor túlterhelik a szüleik.

Vagyis a szülőknek érdemes azon elgondolkodniuk: miért szeretnék a gyereket különórára járatni, mit szeretnének ezzel elérni és mi a víziójuk a külön feladatokkal. A pszichológus beszélt arról is, hogy számszakilag a gyerek az iskolában tölti a legtöbb hasznos időt, mégis a szülő az, aki a legjobban ismeri a gyerekét. Fontos megtalálni azokat az elfoglaltságokat, amiket a gyerek szeret csinálni – mondta a szakember, aki szerint ebben az esetben a gyereknek meglesz motivációja és a plusz erője, amiért dolgozik. F. Takács István beszélt arról is, hogy a szülőknek egyfajta szóveli szerződést érdemes kötniük a gyerekkel. Vagyis tudatosítani kell bennük, hogy bármikor megvan a lehetőségük a kilépésrevagy a továbblépésre. A szerződés letelte után, fél vagy egy év múlva azonban érdemes számot vetni, hogy a gyerek elérte-e azokat a célokat, amelyeket közösen kitűztek a szülőkkel.


A beszélgetésben további érdekes részletek is elhangoznak: videó itt.

 

Comments


POSZTOK

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • SoundCloud - Black Circle
bottom of page