top of page

EZ A TREND: MEGCSAL, SZAKÍT, BOSSZÚT ÁLL [+VIDEÓ]

Sokan tudják: Shakira szakított egykori párjával, Gerard Piqué legendás focistával. Nyílt bosszú ez a megcsalásért vagy csak sima biznisz? Az énekesnő ugyanis dollármilliókat keresett a sztorival. Hogyan zajlik egy hasonló sztori a civil emberek életében? És mit tanulhatunk ebből a bulvárbotrányból? Erről beszélgettünk.

F. Takács István a bosszúálló bulvárbotrányról RTL Reggeli | 2023. január 19.

Az alapsztori egy igazi világszenzáció: Shakira (az ismert énekes) és Piqué (a spanyol válogatott futballsztár) 12 együtt töltött év és két gyermek után szakított. A pasi ugyanis megcsalta és elhagyta az énekest egy fiatalabb nőért. Shakira kiakadt és a szakítás után igazi bosszúhadjáratot indított: dalban dolgozta fel a szakításukat, amiből igazi világsláger lett. Részlet a dalszövegből:

„Elcserélted a Ferrarit egy Twingóra. Elcserélted a Rolexet egy Casióra. Túl gyors a tempó, lassíts. Sokat edzel, de agyra is gyúrhatnál kicsit."

A dal aztán így folytatódik: „Sajnálom, édes, már régen ki kellett volna dobnom azt a macskát... A magamfajta farkas nem az olyanoknak való, mint amilyen te vagy. Kinőttelek, ezért vagy egy hozzád hasonló lánnyal".

Kidobtak? Mi lesz?

De mitől is függ, hogy hogyan reagálunk a szakításra? Vegyünk mondjuk egy embert, akinek nem túl magas az önbizalma. Azért ebből indulok ki, mert a legtöbb emberrel ez a helyzet. Ha ezt az illetőt éri a szakítás híre, nagyjából kétféle képpen reagálhat rá. Vagy összeomlik, és magában keresi a hibát. Miért?

Mert a reakciója a gyenge önbizalmából fakad, és a negatív életeseményekre általában önhibáztatással reagál.

De ugyanez az ember adott esetben támadhat is, ezzel védve meg az amúgy sem túl erős önbecsülését. De természetesen, a kellően bonyolult személyiségtényezők mellett fontosak lehetnek a körülmények is. A szakítást kezdeményező félnek rendszerint könnyebb elviselni az elválás tényét. Az is fontos lehet, adnak-e a felek egymásnak magyarázatot, miért is szakítottak egymással. Ebből a szempontból az egyik legnehezebben megemészthető helyzet, amikor valamelyik fél ghostol, azaz mindenféle előzetes jel és utólagos magyarázat nélkül eltűnik. A másik fél pedig ott áll bizonytalanul: vajon valamit rosszul csináltam, nem vagyok oké?

Függés a társtól


Érezte már úgy, hogy mindent feláldoz a partnere boldogságáért, és cserébe semmit nem kap? Hogy akkor és csak akkor érzi jól magát, ha kivívja a párja elismerését? Ha az idő nagy részében igazak önre ezek az állítások, lehetséges, hogy társfüggő kapcsolatban él . Arra a kérdésre, hogy mi volt a legnevetségesebb indok, ami miatt szakítottak velük, a legtöbb válaszadó a rossz, közhelyes kifogásokat említette. A "nem benned, hanem bennem van a hiba", a "te jobbat érdemelsz" és a "nem vagyok elég jó neked" egyértelműen a legrosszabb szakítós szövegeknek számítanak, mindkét nem szerint.


Mit mutat a szakítási statisztika?

Egy felmérés kimutatta, hogy a szakításokat leginkább a nők kezdeményezik. 70 százalékuk mondta, hogy ők vetettek véget korábbi kapcsolataiknak. Ellentmondás látszik abban a kérdésben is, hogy hogyan szakítunk a legtöbbször. Ugyanis mind a férfiak, mind a nők több mint 90 százaléka azt állította, hogy amennyiben ők szeretnék a kapcsolat végét, azt személyesen közlik a másikkal. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy velük miként szakítottak a legtöbbször csak a lányok fele válaszolta, hogy személyesen.

Arra a kérdésre, hogy legtöbbször mi volt az oka korábbi szakításaiknak, a nők és a férfiak is ugyanazt válaszolták. A leggyakoribb ok az elhidegülés. De sokan indokolják a szakítást azzal is, hogy úgy érezték: nem illettek össze. 10-ből 5 ember pedig azt állítja, azért szakított, mert a párja megcsalta. Azoknál, akiknél nincsen közös gyerek, csak néhány esetben zárult le a kapcsolat azért, mert a család nem fogadta el a partnert. De ugyanez az indok a többgyerekeseknél már megközelíti a 15 százalékot.A felmérés szerint az emberek 15 százalékától chaten vagy Facebookon köszöntek el, ötödüket pedig egyszerűen csak nem keresték többé, és 10 százalék válaszolta azt, hogy telefonon hagyta el a párja. Érdekes adalék, hogy a felsőfokú végzettségűek körében jóval kisebb volt a megcsalásos szakítások aránya (13,3 százalék), és az ő esetükben fordult elő legkevesebbszer, hogy SMS-ben, chat-en vagy e-mailben szakítottak volna velük.

Arra a kérdésre, hogy belefér-e, hogy újra összejöjjenek korábbi partnerükkel, a nők 70 százaléka válaszolta, hogy semmiképp. De a férfiak bizakodóbbak: 41 százalékuk úgy gondolja, hogy mindenki megérdemel egy második esélyt. Azt, hogy a nők egyértelműbben zárnak le egy kapcsolatot, az is igazolja, hogy kétharmaduk úgy gondolja: szakítás után semmiképp sem fér bele a szex. Ezzel szemben a férfiak több mint fele szakítás vagy válás után is benne lenne a dologban.


F. Takács István

pszichológus | egyetemi oktató


 

Comments


POSZTOK

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • SoundCloud - Black Circle
bottom of page