top of page

KARÁCSONY = PSZICHÉS KRÍZIS? [+VIDEÓ]

Mikor házasodtok? Jön már az a baba? Túlsóztad a levest? Ilyen kérdések záporoznak a karácsonyi vacsoránál. Sokan gyomorgörccsel ülnek le és alig várják, hogy vége legyen a szentestének. Pedig vannak apró trükkök, amelyekkel könnyebben "túlélhető" az együtt töltött idő. Betárazott válaszok és lájtosra kapcsolt szeretet. Jönnek a részletek!

Pszichés krízis


Az emberek azért találták ki az ünnepeket, hogy megnyugodjanak, megpihenjenek és kilépjenek a hétköznapokból. A felmérések ugyanakkor azt mutatják, hogy a karácsony egyfajta pszichés krízishelyzet. A legtöbben úgy élik meg, mint egy lánykérést vagy egy rokon elvesztését. A pszichológus ilyenkor azt mondja: csak rajtunk múlik, hogy a karácsonyi pörgést hogyan éljük meg: stresszként vagy kellemes készülődésként. F. Takács István a Petőfi TV-ben azt mondta: érdemes átkeretezni a zavaró pillanatot. Ha például tol magával a hömpölygő embertömeg a plázában, akkor álljunk meg, figyeljünk a zenére vagy gondoljunk annak az örömére, aki miatt elmentünk vásárolni.


F. Takács István a karácsonyi stresszről a Petőfi TV műsorában

Lájtosra kapcsolt szeretet


Az ünnepi asztalhoz mindenki úgy ül le, hogy karácsony este muszáj mindenkit szeretni. De ez nem kell, hogy így legyen! F. Takács István szerint érdemes feltenni a kérdést: az asztalnál ülők közül mindenki szeret mindenkit? A legőszintébben? Erre nyugodtan lehet az a válasz: nem! De ez így van jól!

Betárazott válaszok


Mikor házasodtok? Jön már az a baba? Túlsóztad a levest? Sokszor ilyen kérdésekkel bombáznak minket az ünnepek alatt. Ilyenkor érdemes azt mondani magunkban, hogy ebbe a játszmába nem megyek bele – mondta F. Takács István. Szerinte azokat a konfliktusokat, amelyek ilyenkor kirobbannak, régóta hordozzuk. Ő azt javasolja, hogy érdemes például betárazott válaszokkal készülni, amit akkor veszünk elő, ha meglepnek minket egy-egy kínos kérdéssel.


 

Comments


POSZTOK

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • SoundCloud - Black Circle
bottom of page