top of page

KARÁCSONY: A RITUALIZÁLT ÜNNEP [+VIDEÓ]

A karácsony az egyik legritualizáltabb ünnepünk. Szokásaink segítenek abban, hogy könnyebben eligazodjunk a világban. De mi van akkor, ha egy olyan, új környezetbe kerülünk, amikor ezek a szabályok borulnak? És miért extra nehéz ezt megélni karácsonykor?

Az előrejelzések szerint Magyarországon 2070-re eléri majd a 29 százalékot azoknak a száma, akik elmúltak 65 évesek: vagyis mintegy 2 millió 700 ezren lesznek. A magas életkorral egyidőben az egészségi állapot is romlik. Lelkileg pedig igen megterhelő ez az életszakasz, függetlenül attól, hogy családdal vagy idősotthonban öregszünk-e meg. Hogyan élik meg az ünnepeket azok, akik egy új családba kerülnek?

F. Takács István a Duna TV műsorában:

Karácsony = pszichés krízis?


Korábban ebben a cikkünkben írtunk és beszélgettünk arról, hogyan éljük túl a karácsonyi időszakot, és kiknek jelent stresszt vagy pszichés krízist a karácsony. Néhány fontosabb gondolat abból a cikkből.


Mikor házasodtok? Jön már az a baba? Túlsóztad a levest? Ilyen kérdések záporoznak a karácsonyi vacsoránál. Sokan gyomorgörccsel ülnek le és alig várják, hogy vége legyen a szentestének. Pedig vannak apró trükkök, amelyekkel könnyebben "túlélhető" az együtt töltött idő. Betárazott válaszok és lájtosra kapcsolt szeretet. Jönnek a részletek!


Pszichés krízis


Az emberek azért találták ki az ünnepeket, hogy megnyugodjanak, megpihenjenek és kilépjenek a hétköznapokból. A felmérések ugyanakkor azt mutatják, hogy a karácsony egyfajta pszichés krízishelyzet. A legtöbben úgy élik meg, mint egy lánykérést vagy egy rokon elvesztését.

A pszichológus szerint csak rajtunk múlik, hogy a karácsonyi pörgést hogyan éljük meg: stresszként vagy kellemes készülődésként. F. Takács István a Petőfi TV-ben azt mondta: érdemes átkeretezni a zavaró pillanatot. Ha például tol magával a hömpölygő embertömeg a plázában, akkor álljunk meg, figyeljünk a zenére vagy gondoljunk annak az örömére, aki miatt elmentünk vásárolni.


Lájtosra kapcsolt szeretet


Az ünnepi asztalhoz mindenki úgy ül le, hogy karácsony este muszáj mindenkit szeretni. De ez nem kell, hogy így legyen! F. Takács István szerint érdemes feltenni a kérdést: az asztalnál ülők közül mindenki szeret mindenkit? A legőszintébben? Erre nyugodtan lehet az a válasz: nem! De ez így van jól!

Betárazott válaszok


Mikor házasodtok? Jön már az a baba? Túlsóztad a levest? Sokszor ilyen kérdésekkel bombáznak minket az ünnepek alatt. Ilyenkor érdemes azt mondani magunkban, hogy ebbe a játszmába nem megyek bele – mondta F. Takács István. Szerinte azokat a konfliktusokat, amelyek ilyenkor kirobbannak, régóta hordozzuk. Ő azt javasolja, hogy érdemes például betárazott válaszokkal készülni, amit akkor veszünk elő, ha meglepnek minket egy-egy kínos kérdéssel.

F. Takács István

pszichológus | egyetemi oktató

 

Comments


POSZTOK

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • SoundCloud - Black Circle
bottom of page