KARÁCSONY: A RITUALIZÁLT ÜNNEP [VIDEÓ!]

A karácsony az egyik legritualizáltabb ünnepünk. Szokásaink segítenek abban, hogy könnyebben eligazodjunk a világban. De mi van akkor, ha egy olyan, új környezetbe kerülünk, amikor ezek a szabályok borulnak? És miért extra nehéz ezt megélni karácsonykor?

Az előrejelzések szerint Magyarországon 2070-re eléri majd a 29 százalékot azoknak a száma, akik elmúltak 65 évesek: vagyis mintegy 2 millió 700 ezren lesznek. A magas életkorral egyidőben az egészségi állapot is romlik. Lelkileg pedig igen megterhelő ez az életszakasz, függetlenül attól, hogy családdal vagy idősotthonban öregszünk-e meg. Hogyan élik meg az ünnepeket azok, akik egy új családba kerülnek?

F. Takács István a Duna TV műsorában:

Karácsony = pszichés krízis?


Korábban ebben a cikkünkben írtunk és beszélgettünk arról, hogyan éljük túl a karácsonyi időszakot, és kiknek jelent stresszt vagy pszichés krízist a karácsony. Néhány fontosabb gondolat abból a cikkből.


Mikor házasodtok? Jön már az a baba? Túlsóztad a levest? Ilyen kérdések záporoznak a karácsonyi vacsoránál. Sokan gyomorgörccsel ülnek le és alig várják, hogy vége legyen a szentestének. Pedig vannak apró trükkök, amelyekkel könnyebben "túlélhető" az együtt töltött idő. Betárazott válaszok és lájtosra kapcsolt szeretet. Jönnek a részletek!


Pszichés krízis


Az emberek azért találták ki az ünnepeket, hogy megnyugodjanak, megpihenjenek és kilépjenek a hétköznapokból. A felmérések ugyanakkor azt mutatják, hogy a karácsony egyfajta pszichés krízishelyzet. A legtöbben úgy élik meg, mint egy lánykérést vagy egy rokon elvesztését.

A pszichológus szerint csak rajtunk múlik, hogy a karácsonyi pörgést hogyan éljük meg: stresszként vagy kellemes készülődésként. F. Takács István a Petőfi TV-ben azt mondta: érdemes átkeretezni a zavaró pillanatot. Ha például tol magával a hömpölygő embertömeg a plázában, akkor álljunk meg, figyeljünk a zenére vagy gondoljunk annak az örömére, aki miatt elmentünk vásárolni.