top of page

CÉGEK: KEVÉS AZ ALÁZAT A PÁLYAKEZDŐKBEN

A szakmai alázatot és a kitartást hiányolják a leginkább a pályakezdőkből a HR-esek, miközben a fiatalok szerint éppen ezek a legfőbb értékeik. A Jobsgarden 700 pályakezdőt kérdezett meg, az eredményeket pedig szembeállította a munkáltatói elvárásokkal. Az eredményeket mi is elemezzük!

Pályakezdő vs. munkaadó

A munkaadók többsége azt mondja: ma már sokkal fontosabb a dolgozók emberi hozzáállása [személyes kompetencia], mint az, hogy mit tudnak szakmailag. Az új generációra nyitott cégek az egyéniségeket keresik, a tudással pedig úgy vannak, hogy azt majd házon belül megadják nekik.

A cégek részéről fontos elvárás a türelem, az alázat és a kitartás. De azt a kutatás is kimutatta, hogy a Z-generációs fiatalok mindent sokkal gyorsabban akarnak megkapni, mint a korábbi generációk. Tisztában vannak az elvárásaikkal és nem félnek ezeket kinyilvánítani! Megdöbbentő, hogy miközben a fiatalok közel 30%-a érzi úgy, hogy a TOP5 skilljében szerepel a szakmai alázat, addig a munkaadók 70%-a ennek pont az ellenkezőjét látja: nem elég alázatosak. Vagyis a fogalmak mindkét félnek mást-mást jelentenek.

​Ezt mondják a cégek:

A munkaadók 70%-a megerősítette, hogy a fiatalok jók az önmenedzselésben. A cégek szerint a frissdiplomásoknak nincs reális pályaképük és 10-ből csak 1 fiatal van tisztában a munkahelyi elvárásokkal.

Ezt mondják a fiatalok:

A pályakezdők 65%-a szerint ők nagyon is tisztában vannak azzal, mi vár rájuk egy munkahelyen. A fiatalok szerint ők kitartóak, jók a csapatmunkában, segítőkészek és gyorsan tanulnak. Közben természetesnek vesznek olyan dolgokat, amelyeket a korábbi generációknak ki kellett érdemelniük.

Ezt mondják a cégek:

A cégek szerint viszont a fiatalok azzal sincsenek tisztában, mit vár el tőlük egy munkahely. Például, hogy mindennap fel kell kelni, időben be kell érni, energiát kell fektetni egy cél elérésébe, még a rosszabb napokon is.

Ezt mondják a fiatalok:

A fiatalok szerint a rugalmas munkaidő, a home office és a work-life balance nem pluszjuttatás, hanem alap. Látványos dolgokat akarnak: izgalmat, állandó történést és pozíciót. Ha ezek nincsenek, akkor csalódnak. Van olyan fiatal, aki pár hónap után azért hagyta ott a cégét, mert zavarta, hogy "még mindig" csak pályakezdőnek nézik.

Mi, Z-generációval foglalkozó szakemberek hosszú ideje mondjuk: újra kell definiálni dolgokat a pályakezdők és a vállalatok között. A szakmai alázat fogalmát közösen kell újratervezni. Az együtt dolgozó generációk tudását el kell fogadni. Az építő jellegű kritikákat pedig be kell építeni a munkába.

Magyarországon a cégek munkaerőhiánnyal küzdenek. Ezért mindenféle fortéllyal próbálják magukhoz csábítani a dolgozókat. Bármennyire is nehéz, a piacnak meg kell találnia azt a formát, amely támogatja a generációk közötti együttműködést. Ez nem könnyű feladat. Szerénytelenül állíthatom: karriertrénerek, coachok vagy viselkedéselemzők segítségével valamelyest könnyebb!

F. Takács István pszichológus | vezető coach

A cikk a Jobsgarden kutatási eredményeit használta: a felmérésben 700 pályakezdőt [17-30 év] és 200 hazai céget kérdeztek meg.

#f2fcoaching #f2fstudio #businesscoach #lifecoach #business #businesscoaching #karrier #tanácsadás #generáció #zgeneráció #pályaválasztás #ygeneráció #munkaadó #kiégés #coaching #pszichológia #párkapcsolat #viselkedés #viselkedéselemző #terápia #terapeuta

POSZTOK

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Blogger - Black Circle
  • SoundCloud - Black Circle
bottom of page