top of page
  • [ TV2 ]

SZEMÉLYISÉGET TORZÍT A SOCIAL MÉDIA? [VIDEÓ!]

Mennyi időt töltenek a fiatalok online? Jogos-e, amikor az anya azt mondja: tedd le a telefont? Hogyan vonjuk be a családot a szelfizésbe? Ambrus Ádámmal beszélgettünk a TV2 műsorában. Hasznos tippek és tükkök: fiataloknak és szülőknek!

TV2 Tech Guru | 2018. 03. 17.

F. TAKÁCS ISTVÁN: Képzeljünk el egy családot, amely vasárnap délután elmegy kirándulni. A fiatalok elő fogják venni a telefonjaikat, készítenek majd egy-egy sztorit az instagramra vagy egy-egy videót. Ekkor a szülők elkezdik szidni a gyerekeiket, hogy már megint nem egymással foglalkoznak, hanem a telefonjaikkal... De miért ne fordíthatnánk meg a dolgot? Miért ne mondhatná a család, hogy oké, álljunk össze egy képre? Nyugodtan kérjük meg a nagyszülőket is, hogy álljanak oda, a gyerek pedig nyugodtan tegye fel a fotót a netes felületére. Nyilván nem véletlenül szeretné a képet elkészíteni: neki ez fontos! És nyilván kíváncsi arra, hogy hányan nézik meg vagy hányan lájkolják. Magyarul: ha a családok be merik emelni az okoseszközöket a hétköznapokba, akkor sokkal pozitívabban fognak a gyerekek is hozzáállni mindehhez.


AMBRUS ÁDÁM [TV2]: Én is érintett vagyok, hét éves lesz a kisfiam, ő is nagyon szereti nyomkodni az okostelefont. Szülőként hogyan lehetek a legjobb? Mivel tehetem neki a legjobbat? Mennyit engedhetek meg neki ebből?

F. TAKÁCS ISTVÁN: Szerintem a felelősség itt van, ebben a kettősségben: ne engedjem a gyerekemet lemaradni, de tudjak neki tartalmas offline időt biztosítani, amiben a család, a barátok tartalmasan együtt vannak és értelmes időt töltenek el együtt. Ebbe az értelmes időbe nyugodtan be lehet emelni ezeket az eszközöket! Ha működik, akkor a család együttes élményként fogja megélni, hogy van okostelefon, internet és social média

AMBRUS ÁDÁM [TV2]: Egyébként az online tér milyen hatást gyakorol a gyerekre? Függőség alakulhat ki?

F. TAKÁCS ISTVÁN: A social média használata dopamin-felszabadulást eredményez az agyban. Ez egy nagyon izgalmas molekula az emberi agyban: a jutalomközpontot bombázza! Amikor a jutalomközpont dopamint kap, akkor örömérzést, boldogságot élünk át. Az internet és a social média ezt használja ki! És még egy nagyon izgalmas dolgot: az ember mindig arra vágyik, hogy hogy valaki szóljon hozzá vagy simogassa meg. A lájk egy virtuális simogatás, amit az ember vár! Ez az, amit az online térben gyakran szeretnénk átélni. AMBRUS ÁDÁM [TV2]: Nem kellemetlen, ha mondjuk én szülőként kérdezek a gyerekemtől ilyen téren?

F. TAKÁCS ISTVÁN: Ez egy szemléletbeli kérdés. Ha én felnőttként azt merem mondani, hogy nem értek annyira a digitális az eszközökhöz, és elismerem, hogy a fiatalok jobban értenek hozzá, akkor miért ne kérdezhetnék? Azt látom, hogy az oktatásban ez egy trendi téma! Foglalkoznak ezzel. Egy csomó jó hazai és külföldi gyakorlat is van arra, hogy az okoseszközöket hogyan kell bevonni a hétköznapi oktatásba. A szemléletfordulat a fontos: hogy a tanárok és az idősebbek merjenek kérdezni a fiataloktól. Akár órán is.

 

POSZTOK

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • SoundCloud - Black Circle
bottom of page