top of page
  • [ RTL ]

RÉSZEG ŐSZINTESÉG: MÁSNAP BEKAPCSOL A PÍSZÍ [+VIDEÓ]

Létezik-e kulturált alkoholfogyasztás? A napokban egy hazai önkormányzati képviselő ragadta magához a mikrofont egy rendezvényen, nem teljesen józanul, majd kéretlenül beszélt a helyi politikáról. Utólag belátta, hogy nagy hiba volt, amiért aztán bocsánatot kért. Ez csupán egy példa. De mindannyian ismerünk olyan történeteket, amikor az alkohol hatására valaki túlzottan őszinte másokkal. Hol van az alkoholfogyasztás határa és hogyan viselkedjünk például egy céges bulin? Erről beszélgettünk F. Takács István pszichológussal.

F. Takács István: részeg őszinteség RTL | Reggeli | 2023. augusztus 29.

Az alkohol az egyik leghatékonyabb feszültségoldószer, csak sok a mellékhatása – mondta félig komolyan F. Takács István. A pszichológus kiemelte: teljesen változó, hogy kiből mit hoz ki az alkohol, de azt mindannyian tudjuk, hogy hogyan illik viselkedni például egy céges bulin vagy egy munkahelyi közösségben. Ezért veszélyes ittasan beolvasni másoknak. A legtöbb kutatás szerint, azok nyúlnak alkoholhoz – nemcsak az alkoholisták –, akiknél a családban is jellemző volt az alkoholfogyasztás. Nagyon fontos élmény, hogy milyen példát látunk a családtól, szüleinktől a konfliktusok megoldására. A szülői minta nagyon erős – fogalmazott az RTL Reggeliben F. Takács István. A pszichológus arról is beszélt, hogy mennyire vagyunk megbocsátók a részegekkel. Szerinte pont úgy gondolkodunk az alkoholfogyasztásról, részegségről, mint a hűtlenségről. Ha a társadalom nagyon őszinte lenne magához, azt mondaná, hogy ez benne van az emberi kapcsolatokban. Az alkoholfogyasztással is így vagyunk.

Sokan isznak céges bulin, másnap viszont bekapcsol a társadalmi píszí!

– mondta a szakember. Szerinte ilyenkor már sokan ferde szemmel néznek azokra, akik előző este hangosabbak vagy őszintébbek voltak a kelleténél. De vajon tényleg őszinteség az, amit az alkohol előhoz? Az biztos, hogy felszabadít a kontroll alól és

olyan dolgok kerülnek felszínre, amiket a hétköznapi megfeleléseink, vagy az együttélés szabályai miatt mind elnyomunk magunkban.

 

Comments


POSZTOK

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • SoundCloud - Black Circle
bottom of page