MIT ÜZEN A TESTÜNK? ITT A VÁLASZ!

Nem kapok levegőt, fáj a fejem, nem tudok aludni. Ezek mindegyike olyan jelzés lehet, amely azt mutatja: a szervezetünk nincs jól. Sokan azt gondolják, hogy ezek spirituális, lelkileg beképzelt dolgok, pedig nem így van. Vegyük komolyan a testi jelet. Mit és mikor üzen a testünk? Jönnek a válaszok!

F. Takács István Tóth Verával együtt a Ridikül vendége volt. Az adás videóját itt lehet visszanézni.


[ 1. ] A pszichoszomatika

Sokszor halljuk azt a kifejezést, hogy pszichoszomatikus betegség. Ez pontosan mit jelent?

– Ezt sokan tévesen úgy értelmezik, hogy a lelki nyavalygásainkból testi betegségek lesznek, vagy éppen úgy, hogy valaki bebeszéli magának a betegségeket. Ez alapján szoktuk a hétköznapokban azt is mondani a másiknak, hogy ne gondolj rá, és majd jobban leszel. De a pszichoszomatikus problémák abszolút nem spirituális vagy ezoterikus dolgok. A pszichoszomatikus jelző sokkal inkább azt jelenti, hogy a mentális állapotunk és az úgynevezett vegetatív idegrendszer állapota kihat az immunrendszerünkre.

Hogyan befolyásolja a rossz lelkiállapot az immunrendszerünket?

– Amikor tartós stresszt élünk át, a szervezetünkben folyamatosan magas bizonyos hormonok szintje. Ilyen az adrenalin és a kortizol. Ez egyrészt elfárasztja a szervezetet, másrészt a kortizolnak például vannak receptrorai, kapcsoló molekulái az immunsejtjeinken. Ha ezek a hormonok kapcsolódnak ezekhez a fehérvérsejtekhez, akkor a sejtek működése gyengül. Egy gyulladás, vagy allergiás reakció esetében ez jó. De hosszú távon a tartós stressz ezeken a hormonokon keresztül gyengíti az ellenálló képességünket.

Nem véletlen az, hogy a tartós stressz növeli a rákos betegségek kialakulását. És az sem véletlen, hogy a jó feszültségoldó technikák javítják a betegségek gyógyulási esélyét.

Sokszor beszélünk a test méregtelenítéséről. A léleknek is szüksége van erre? Mennyire nehéz feladat és mennyit foglalkozunk ezzel?

– Van egy reklám a tévében, ami arról szól, hogy ha a fogaink betegnek látszanak, nem szaladunk úgy orvoshoz, mint más testi betegségek esetében. Szerintem a lelki nehézségeinkkel még inkább így vagyunk. Egész egyszerűen nem tanuljuk meg azt, hogy a lelki nehézségek is valós problémák. Nem tanuljuk meg felismerni és kezelni azokat. Segítséget kérni meg pláne félünk. Sokan még a családtagoknak, barátoknak sem mernek jelezni.

Pedig a legalapvetőbb megelőző és gyógyító eszköz az őszinte beszéd lenne. Ha valaki meghallgat és elfogad bennünket, az már gyógyít.

Mi a legjobb módszer a lélek megtisztítására? – Kinek mi! Az önismeretnek ez is része. Egyrészt mindenki