top of page

KUTATÁS: A VASÁRNAP AZ ÚJ HÉTFŐ? [+VIDEÓ]

Okostelefon, mail-értesítés, határidők! Már csak annak a gondolata is stresszeli a munkavállalókat, hogy hétvégente rá kell nézniük az üzeneteirke. Ezt írja a The Wall Street Journal, egy kutatás alapján. A lap szerint szorongást és kellemetlenséget éreznek a dolgozók, és sokan úgy érzik: a vasárnap este lett az új hétfő reggel.

A chicagói felmérésből kiderül: a dolgozókat nyomasztja, hogy az okostelefonok világában éjjel-nappal és hétvégén is kaphatnak fontos levelet vagy hívást a feleteseiktől. Sok beosztott arról számolt be, hogy ez a tudat stresszeli, amitől idő előtt kiég.

A dolgozók 80%-a számolt be arról, hogy stresszes a vasárnap estéje és idegesen indu, neki a munkahétnek. Amerikában ezért ma már vannak olyan cégek, ahol kifejezetten megtiltják a hétvégi vagy az éjszakai emailezést.

F. Takács István a Petőfi TV műsorában elemezte a helyzetet: itt a videó, de a cikk is folytatódik, hasznos tippekkel.

Vasárnapi stressz

Szakemberek szerint vasárnap délután szép fokozatosan kezd visszakúszni a gondolatainkba a munka, a hétfő pedig egyre stresszesebbé teszi a hangulatunkat. Ez aztán az egész vasárnapunkat tönkreteheti. A munkakezdés bizony elkerülhetetlen. Ezért érdemes felkészülni!

Edzés, relaxálás, forró fürdő... Teljesen mindegy, milyen technikát alkalmazunk, a lényeg, hogy vasárnap este tegyük messzire a telefont vagy a laptopot és kapcsoljunk relaxációs üzemmódba. Álljunk ellen a munkának, tudatosan tartsuk távol magunkat a hétfőtől, amíg csak lehet. Azt persze megtehetjük, hogy pár perc alatt átnézzük a másnapi teendőket és megszervezzük a napunkat. De ha túlzásokba esünk, és már vasárnap este a munkával foglalkozunk „csak egy kicsit”, az a munkamánia első jele... Ezért érdemes odafigyelni: magunkra!

F. Takács István pszichológus | vezető coach

 

Comments


POSZTOK

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • SoundCloud - Black Circle
bottom of page