top of page

MIÉRT A COACHING?

Végeztem egy rövid, nem reprezentatív felmérést. A kérdés egyszerű volt: mi a coaching? Mit csinál egy coach? Miért és mire jó a coaching? Nézzük a válaszokat:

Ha megnézzük a legfontosabb és leghitelesebb hazai és nemzetközi coach szervezetek honlapját, hosszú és szinte tudományos igényű definíciót találunk arról, mi is a coaching. De az ismerőseimnek nagyjából igaza volt. A coaching az ügyféllel való partneri együttműködés egy olyan gondolat-ébresztő, provokáló és kreatív folyamatban, amely arra inspirálja az ügyfelet, hogy a legtöbbet hozza ki önmagából személyes és szakmai szempontból is. Szedjük csak szét ezt a definíciót!​ Ügyféllel való partneri együttműködés Az ügyfél és az általa választott coach egyenrangú partnerek. Hát ki más is oldhatná meg legjobban a problémáját, mint az ügyfél maga. Az ügyfél találja meg a coaching során a saját erőforrásait, ő fog megküzdeni a saját hiányosságaival, az ügyfél jön rá arra, hogy saját személyére szabva mi lesz a legjobb neki. A coach ebben segít!

Gondolatébresztő, provokáló, inspiráló

Jól tudom, amikor valaki elakad az életben, a kérdéseire válaszokat vár. De mások válaszai a legritkább esetben segítenek hosszú távon. Meggyőződésem, hogy arra van szükség, hogy a saját önismereti térképünket egyre jobban megrajzolva egyre több és több választ tudjunk adni a saját kérdéseinkre. Miért jó ez? Mert így könnyen és gyorsan oldjuk meg a problémáinkat, és egy idő után már segítség nélkül is tudni fogjuk a következő lépést.

A legtöbbet hozza ki

Minden szónak óriási jelentősége van. A legtöbbet, pontosabban, az aktuális állapotához képest a legtöbbet. De pont ebben segít a coach, hogy az ügyfél fejlődjön, és ez a legtöbb mindig több és több legyen. Személyes és szakmai szempontból egyaránt. Ugyanis meggyőződésem, hogy a két terület egymástól elválaszthatatlan. Akkor vagyunk sikeresek a munkában, ha a személyes világunk rendben van. A személyes életünk simaságát pedig nagyban támogatja, ha sikeresek vagyunk a munkában.

Talán látszik, van itt olyan kérdés, ami magánjellegű, és van olyan, ami inkább a munka világát érinti. De egyik sem elválasztható a másiktól. Miért? Mert van az emberi személyiségnek néhány olyan alapvető összetevője, ami kihatással lehet az életünk minden területére: [1.] Mennyire ismerjük önmagunkat? [2.] Bízunk-e magunkban ls másokban? [3.] Mennyire vagyunk motiváltak a siker elérésében? [4.] Mit gondolunk a világról és másokról? [5.] Megengedjük-e magunknak, hogy örüljünk a sikernek? [6.] Adunk-e magunknak időt és lehetőséget, hogy feltöltődjünk?

Azt nem állítom, hogy a coaching a személyiségünk legbelső bugyraiba hatol be [az persze nem baj, ha mégis megtörténik]. De azt állítom, hogy tudatosítja életünk kritikus pontjainak legfontosabb kérdéseit. És ha a tudatosság megvan, már csak erő kell ahhoz, hogy a viselkedésünkön is változtassunk. Az erőhöz pedig csak motiváltság és önbizalom kell. Ennyi a siker kulcsa.

Tetszett a blogposzt? Lájkoljon: nyomja meg a cikk alatti kis szívet! :-)​

F. Takács István viselkedéselemző | vezető coach

 

POSZTOK

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • SoundCloud - Black Circle
bottom of page